Tefila – gebed
Wat is gebed?
Uit de Bijbel blijkt dat de God van Israël een relatie wil met de mens die Hij gemaakt heeft. Wij moeten daarin een keuze maken. Willen we Hem negeren of Hem in ons leven toelaten? Een relatie hebben en onderhouden, betekent dat je keuzes moet maken. Een relatie moet je voeden en ontwikkelen.
Er is iets om die relatie te voeden, te onderhouden, namelijk gebed. In het Hebreeuws wordt dat tefila תפילה genoemd. Dit woord komt van het werkwoord lehitpalel להתפלל en dat werkwoord is weer gelinkt aan het woord pileel פלל , wat rechter betekent. Het werkwoord lehitpalel is de ‘wederkerende vorm’ van het werkwoord voor richten, oordelen. Met andere woorden: bidden, lehitpalel, kan je dus letterlijk vertalen als ‘kritisch naar jezelf kijken’. Dat is wat bidden in wezen is.
Vanuit het Hebreeuws leren we, dat als we bidden, we onszelf beoordelen en aan God vragen om in onze noden te voorzien. Je moet je eigen intentie, je motivatie beoordelen, waarom je iets vraagt.
Gebed is dus de relatie uitbouwen en dat is uniek voor de mens, ten opzichte van andere levende wezens. Dieren kunnen geen relatie uitbouwen door middel van gebed zoals de mens dat kan. Aangezien dit zo kenmerkend is voor de mens, gaan we kort kijken of we dit uit het Hebreeuws kunnen afleiden. God schiep de wereld namelijk door te spreken en uit de Bijbel kunnen we leren dat God in het Hebreeuws sprak. Het Hebreeuws wordt dan ook wel het DNA van de schepping genoemd. Uit de Hebreeuwse letters kunnen we afleiden wat een woord in wezen betekent. Net zoals we uit de chemische formule H2O (water) kunnen leren dat water in wezen bestaat uit 2 waterstofatomen en 1 zuurstofatoom.
Laten we eens kijken wat het Hebreeuwse woord voor mens אדם (adam) voor diepere laag in zich heeft.
אדם (adam) uitgespeld is alef אלפ , dalet דלת en mem מם , zoals te zien in het schema hieronder.
Een Bijbelse dag wordt dus in 12 delen opgedeeld; een uur duurt dan in de zomer langer dan in de winter. Daarom spreken we nu van seizoensuren:
Laten we een voorbeeld nemen; 24 februari.
De zon gaat die dag op om 7:37u en onder om 18:11u. Dat is dus 10 uur en 34 minuten daglicht.
Als we dit zouden vertalen naar seizoenuren, dan moeten we die 10 uur en 34 minuten verdelen in 12 gelijke delen. Zoals op dit plaatje.